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Rules of the District Court (Amendment) Rules 2008 
 

The Rules of the District Court (Cap. 336H) 
 
 

 Remarks 
 

Order 62A – COSTS OFFER AND PAYMENTS INTO COURT 
 
 

Rule 71 
Rec 132 

I.  PRELIMINARY 
 

 

1. Interpretation and application (O. 62A, r. 1) 
 

(1) In this Order – 
 
“costs offer” (����������������) means an offer to settle – 

(a) a party’s entitlement to costs that are the subject of a 
taxation; and 

(b) the costs of the taxation; 
 
“offeree” ( � ���� ���� ���� ��� ) means the party to whom a costs offer is made; 

 
“offeror” (������������ ) means the party who makes a costs offer; 

 
“paying party” ( � � 	� � 	� � 	� � 	 ) means the party liable to pay costs; 

 
“receiving party” ( 
 � 	
 � 	
 � 	
 � 	 ), in relation to a paying party, means the party 
who is entitled to payment of costs from that paying party; 

 
“relevant date” ( � 
 � �� 
 � �� 
 � �� 
 � � ), in relation to a taxation, means – 

(a) the date on which the bill of costs is taxed under Order 62, 
rule 21B(1); or 

(b) the date set down under Order 62, rule 21C(1) for hearing the 
taxation; 

 
“sanctioned offer” ( � � � � � � ��� � � � � � ��� � � � � � ��� � � � � � ��) means a costs offer made 
(otherwise than by way of a payment into court) in accordance with this 
Order; 

 
“sanctioned payment” ( � � � � � �� � � � � �� � � � � �� � � � � � ) means a costs offer made by way 
of a payment into court in accordance with this Order; 
 
“sanctioned payment notice”����( � � � � � �� � � � � �� � � � � �� � � � � � � � �� � �� � �� � � ) means the notice 
relating to a sanctioned payment required to be filed under rule 8(2). 
 
(2) This Order does not apply to or in relation to a party who is or has 
been an aided person in the relevant proceedings. 
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2. Offer to settle with specified consequences (O. 62A, r. 2) 
 

(1) Any party to a taxation may make a costs offer in accordance with 
this Order. 

 
(2) An offer made under paragraph (1) has the consequences specified 
in rules 18, 19 and 20 (as may be applicable). 

 
(3) Nothing in this Order prevents a party from making a costs offer in 
whatever way he chooses, but if that costs offer is not made in accordance 
with this Order, it does not have the consequences specified in this Order, 
unless the Court so orders. 
 
 
 

 

II.  MANNER OF MAKING SANCTIONED 
OFFER OR SANCTIONED PAYMENT 

 
3. Paying party’s costs offer requires sanctioned payment 
(O. 62A, r. 3) 

 
(1) A costs offer by a paying party does not have the consequences 
specified in this Order unless it is made by way of a sanctioned payment. 

 
(2) A sanctioned payment may be made at any time before the relevant 
date. 

 
 

 

4. Receiving party’s costs offer requires sanctioned offer 
(O. 62A, r. 4) 

 
 A costs offer by a receiving party does not have the consequences 
specified in this Order unless it is made by way of a sanctioned offer. 
 
 

 

5. Form and content of sanctioned offer (O. 62A, r. 5) 
 

(1) A sanctioned offer must be in writing. 
 

(2) A sanctioned offer may relate to the whole or part of the costs. 
 

(3) A sanctioned offer must state whether it relates to the whole or 
part of the costs, and if it relates to part of the costs, to which part does it 
relate. 

 
(4) A sanctioned offer may be made at any time before the relevant 
date. 

 
(5) A sanctioned offer must provide that after the expiry of 14 days 
from the date the sanctioned offer is made, the offeree may only accept it 
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if – 
(a) the parties agree on the liability for and quantum of costs of 

taxation incurred after the period; or 
(b) the Court grants leave to accept it. 

 
 
6. Service of sanctioned offer (O. 62A, r. 6) 
 
 A receiving party who makes a sanctioned offer shall serve the 
sanctioned offer on the paying party. 
 
 
7. Withdrawal or diminution of sanctioned offer (O. 62A, r. 7) 
 
(1) A sanctioned offer may not be withdrawn or diminished before the 
expiry of 14 days from the date the sanctioned offer is made unless the 
Court grants leave to withdraw or diminish it. 
 
(2) If there is subsisting an application to withdraw or diminish a 
sanctioned offer, the sanctioned offer may not be accepted unless the 
Court grants leave to accept it. 

 
(3) If the Court dismisses an application to withdraw or diminish a 
sanctioned offer or grants leave to diminish the sanctioned offer, it may 
by order specify the period within which the sanctioned offer or 
diminished sanctioned offer may be accepted. 

 
(4) If a sanctioned offer is withdrawn, it does not have the 
consequences specified in this Order. 
 
 

8. Notice of sanctioned payment (O. 62A, r. 8) 
 

(1) A sanctioned payment may relate to the whole or part of the costs. 
 

(2) A paying party who makes a sanctioned payment shall file with the 
Court a notice in Form No. 93 in Appendix A, that – 

(a) states the amount of the payment; 
(b) states whether the payment relates to the whole or part of the 

costs, and if it relates to part of the costs, to which part it 
relates; 

(c) if an interim payment of costs has been made, states that the 
paying party has taken into account the interim payment; 

(d) if it is expressed not to be inclusive of interest, states – 
(i) whether interest is offered; and 
(ii) if so, the amount offered, the rate or rates offered and 

the period or periods for which it is offered; and 
(e) if a sum of money has been paid into court as security for the 

costs of the action, cause or matter, states whether the 
sanctioned payment has taken into account that sum of 
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money. 
 
 

9. Service of sanctioned payment (O. 62A, r. 9) 
 
 A paying party who makes a sanctioned payment shall – 

(a) serve the sanctioned payment notice on the receiving party; 
and 

(b) file with the Court a certificate of service of the notice. 
 
 
10. Withdrawal or diminution of sanctioned payment (O. 62A, r. 10) 
 
(1) A sanctioned payment may not be withdrawn or diminished before 
the expiry of 14 days from the date the sanctioned payment is made 
unless the Court grants leave to withdraw or diminish it. 

 
(2) If there is subsisting an application to withdraw or diminish a 
sanctioned payment, the sanctioned payment may not be accepted unless 
the Court grants leave to accept it. 

 
(3) If the Court dismisses an application to withdraw or diminish a 
sanctioned payment or grants leave to diminish the sanctioned payment, 
it may by order specify the period within which the sanctioned payment 
or diminished sanctioned payment may be accepted. 

 
(4) If a sanctioned payment is withdrawn, it does not have the 
consequences specified in this Order. 

 
 

11. Time when sanctioned offer or sanctioned payment is made and 
accepted (O. 62A, r. 11) 
 
(1) A sanctioned offer is made when it is served on the offeree. 

 
(2) A sanctioned payment is made when a sanctioned payment notice is 
served on the offeree. 

 
(3) An amendment to a sanctioned offer is effective when its details are 
served on the offeree. 

 
(4) An amendment to a sanctioned payment is effective when notice of 
the amendment is served on the offeree. 

 
(5) A sanctioned offer or a sanctioned payment is accepted when notice 
of its acceptance is served on the offeror. 
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12. Clarification of sanctioned offer or sanctioned payment notice 
(O. 62A, r. 12) 

 
(1) The offeree may, within 7 days of a sanctioned offer or sanctioned 
payment being made, request the offeror to clarify the offer or payment 
notice. 

 
(2) If the offeror does not give the clarification requested under 
paragraph (1) within 7 days of service of the request, the offeree may, 
before the relevant date, apply for an order that he does so. 

 
(3) If the Court makes an order pursuant to an application made 
under paragraph (2), it shall specify the date when the sanctioned offer 
or sanctioned payment is to be treated as having been made. 

 
 
 

 

III.  ACCEPTANCE OF SANCTIONED OFFER 
OR SANCTIONED PAYMENT 

 
13. Time for acceptance of paying party’s sanctioned payment 
(O. 62A, r. 13) 
 
(1) Subject to rule 10(2) and paragraph (2), a receiving party may 
accept a sanctioned payment at any time before the relevant date without 
requiring the leave of the Court if he files with the Court and serves on 
the paying party a written notice of acceptance not later than 14 days 
after the payment was made. 

 
(2) If the receiving party does not accept a paying party’s sanctioned 
payment within the 14-day period specified in paragraph (1), then the 
receiving party may – 

(a) if the parties agree on the liability for and quantum of costs of 
taxation incurred after the expiry of the period, accept the 
payment without the leave of the Court; and 

(b) if the parties do not agree on the liability for and quantum of 
costs of taxation incurred after the expiry of the period, only 
accept the payment with the leave of the Court. 

 
(3) Where the leave of the Court is required under paragraph (2), the 
Court shall, if it grants leave, make an order as to costs. 

 
(4) A notice of acceptance of a sanctioned payment must be in Form 
No. 93A in Appendix A. 

 
 

 

14. Time for acceptance of receiving party’s sanctioned offer 
(O. 62A, r. 14) 

 
(1) Subject to rule 7(2) and paragraph (2), a paying party may accept 
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a sanctioned offer at any time before the relevant date without requiring 
the leave of the Court if he files with the Court and serves on the 
receiving party a written notice of acceptance not later than 14 days after 
the offer was made. 

 
(2) If the paying party does not accept a receiving party’s sanctioned 
offer within the 14-day period specified in paragraph (1), then the paying 
party may – 

(a) if the parties agree on the liability for and quantum of costs of 
taxation incurred after the expiry of the period, accept the 
offer without the leave of the Court; and 

(b) if the parties do not agree on the liability for and quantum of 
costs of taxation incurred after the expiry of the period, only 
accept the offer with the leave of the Court. 

 
(3) Where the leave of the Court is required under paragraph (2), the 
Court shall, if it grants leave, make an order as to costs. 
 
 
15. Payment out of a sum in court on acceptance of sanctioned 
payment (O. 62A, r. 15) 

 
Subject to rule 16(4), where a sanctioned payment is accepted, the 

receiving party may obtain payment out of the sum in court by making a 
request for payment in Form No. 93B in Appendix A. 

 
 

 

16. Acceptance of sanctioned payment made by one or more, but not 
all, paying parties (O. 62A, r. 16) 

 
(1) This rule applies where the receiving party wishes to accept a 
sanctioned payment made by one or more, but not all, of a number of 
paying parties. 

 
(2) If the paying parties are jointly and severally liable to pay costs, 
the receiving party may accept the payment in accordance with rule 13 if 
– 

(a) he discontinues the proceedings for taxation against those 
paying parties who have not made the payment; and 

(b) those paying parties give written consent to the acceptance of 
the payment. 

 
(3) If the paying parties are not jointly, but severally liable to pay 
costs, the receiving party may – 

(a) accept the payment in accordance with rule 13; and 
(b) continue with his proceedings for taxation against the other 

paying parties. 
 
(4) In all other cases the receiving party shall apply to the Court for – 

(a) an order permitting a payment out to him of any sum in 

 



 Page 7 of RDC O.62A 

 Remarks 
 

court; and 
(b) such order as to costs relating to the taxation as the Court 

considers appropriate. 
 

 
17. Cases where court order is required to enable acceptance of 
sanctioned offer or sanctioned payment (O. 62A, r. 17) 

 
Where a sanctioned offer or a sanctioned payment is made in 

proceedings to which Order 80, rule 10 (Compromise, etc., by person 
under disability) applies – 

(a) the offer or payment may be accepted only with the leave of 
the Court; and 

(b) no payment out of any sum in court may be made without a 
court order. 

 
 
 

 

IV.  CONSEQUENCES OF SANCTIONED OFFER 
OR SANCTIONED PAYMENT 

 
18. Consequences of acceptance of sanctioned offer or sanctioned 
payment (O. 62A, r. 18) 

 
(1) If a sanctioned offer or a sanctioned payment relates to the whole 
costs and is accepted, the taxation is stayed. 

 
(2) In the case of acceptance of a sanctioned offer which relates to the 
whole costs – 

(a) the stay is upon the terms of the offer; and 
(b) either party may apply to enforce those terms without the 

need to commence new proceedings. 
 

(3) If a sanctioned offer or a sanctioned payment which relates to part 
only of the costs is accepted, the taxation is stayed as to that part. 

 
(4) If the approval of the Court is required before a settlement as to 
costs can be binding, any stay which would otherwise arise on the 
acceptance of a sanctioned offer or a sanctioned payment takes effect 
only when that approval has been given. 

 
(5) Any stay arising under this rule does not affect the power of the 
Court – 

(a) to enforce the terms of a sanctioned offer; 
(b) to deal with any question of costs (including interest on costs) 

relating to the taxation; or 
(c) to order payment out of court of any sum paid into court. 
 

(6) Where – 
(a) a sanctioned offer has been accepted; and 
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(b) a party alleges that – 
(i) the other party has not honoured the terms of the offer; 

and 
(ii) he is therefore entitled to a remedy for breach of 

contract, 
the party may claim the remedy by applying to the Court without the 
need to commence new proceedings unless the Court orders otherwise. 
 
 
19. Costs consequences where receiving party fails to better sanctioned 
payment (O. 62A, r. 19) 

 
(1) This rule applies where upon taxation a receiving party fails to 
better a sanctioned payment. 

 
(2) The taxing master may by order disallow all or part of any interest 
otherwise payable under section 50 of the Ordinance on the whole or part 
of the amount of the costs awarded to the receiving party for some or all 
of the period after the latest date on which the payment could have been 
accepted without requiring the leave of the Court. 
 
(3) The taxing master may also – 

(a) order the receiving party to pay the costs of the taxation on 
the indemnity basis after the date on which the payment was 
made; and 

(b) order that the paying party is entitled to interest on those 
costs at a rate not exceeding 10% above judgment rate. 

 
(4) Where this rule applies, the taxing master shall make the orders 
referred to in paragraphs (2) and (3) unless he considers it unjust to do 
so. 
 
(5) In considering whether it would be unjust to make the orders 
referred to in paragraphs (2) and (3), the taxing master shall take into 
account all the circumstances of the case including – 

(a) the terms of the sanctioned payment; 
(b) the stage in the proceedings at which the sanctioned payment 

was made; 
(c) the information available to the parties at the time when the 

sanctioned payment was made; and 
(d) the conduct of the parties with regard to the giving or 

refusing to give information for the purposes of enabling the 
payment to be made or evaluated. 

 
(6)  The power of the taxing master under this rule is in addition to any 
other power he may have to award or disallow interest. 
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20. Costs and other consequences where receiving party does better 
than he proposed in his sanctioned offer (O. 62A, r. 20) 

 
(1) This rule applies where upon taxation a paying party is held liable 
for more than the proposals contained in a receiving party’s sanctioned 
offer. 

 
(2) The taxing master may order interest on the whole or part of the 
amount of the costs allowed to the receiving party at a rate not exceeding 
10% above judgment rate for some or all of the period after the date on 
which the sanctioned offer was served on the paying party. 

 
(3) The taxing master may also order that the receiving party is 
entitled to – 

(a) his costs on the indemnity basis after the date on which the 
sanctioned offer was served on the paying party; and 

(b) interest on those costs at a rate not exceeding 10% above 
judgment rate. 

 
(4) Where this rule applies, the taxing master shall make the orders 
referred to in paragraphs (2) and (3) unless he considers it unjust to do 
so. 

 
(5) In considering whether it would be unjust to make the orders 
referred to in paragraphs (2) and (3), the taxing master shall take into 
account all the circumstances of the case including – 

(a) the terms of the sanctioned offer; 
(b) the stage in the proceedings at which the sanctioned offer was 

made; 
(c) the information available to the parties at the time when the 

sanctioned offer was made; and 
(d) the conduct of the parties with regard to the giving or 

refusing to give information for the purposes of enabling the 
offer to be made or evaluated. 

 
(6) The power of the taxing master under this rule is in addition to any 
other power he may have to award interest. 
 
 
 

 

V.  MISCELLANEOUS 
 
21. Restriction on disclosure of sanctioned offer or sanctioned payment 
(O. 62A, r. 21) 

 
(1) A sanctioned offer is treated as “without prejudice save as to 
costs”. 

 
(2) The fact that a sanctioned payment has been made must not be 
communicated to the taxing master until the amount of the costs to be 
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allowed have been decided. 
 

(3) Paragraph (2) does not apply – 
(a) where the taxation has been stayed under rule 18 following 

acceptance of a sanctioned payment; and 
(b) where the fact that there has or has not been a sanctioned 

payment may be relevant to the question of the costs of the 
issue of liability. 

 
 
22. Interest (O. 62A, r. 22) 
 
(1) Unless – 

(a) a receiving party’s sanctioned offer; or 
(b) a sanctioned payment notice, 

indicates to the contrary, any such offer or payment is to be treated as 
inclusive of all interest until the last date on which it could be accepted 
without requiring the leave of the Court. 

 
(2) Where a receiving party’s sanctioned offer or a sanctioned 
payment notice is expressed not to be inclusive of interest, the offer or 
notice must state – 

(a) whether interest is offered; and 
(b) if so, the amount offered, the rate or rates offered and the 

period or periods for which it is offered. 

 

 


